Voor wie

Blog 5, Ook mannen hebben een bekkenbodem.

27-08-2017 - Karin van Teeffelen

Hoe kunnen ze deze leren voelen?

 

De meeste mensen vinden het moeilijk om hun bekkenbodem te voelen en de meeste mannen vinden dit nog lastiger dan vrouwen.

Dit is een bekkenbodemoefening die je beter niet kunt doen dan even snel zonder aandacht!

Het is de bedoeling dat je deze oefening stap voor stap doet. 

In de linker kolom staat wat je moet doen en in de rechter de uitleg hierbij.

Kijk eventueel  nog even naar de blog ‘Waar zit de bekkenbodem’, waar met anatomieplaatjes uitlegd wordt waar de bekkenbodem zit.

Het begin van de oefening voor de mannen is gelijk aan die voor de vrouwen.

Foto 1

 

Ga ontspannen rechtop zitten op een harde stoel of kruk, voeten iets uit elkaar op de grond en knieën boven de voeten:

Zie foto.

 

Voel eerst je zitbeenknobbels.

De naam zegt het al: dat bot, die knobbels waar je op zit.

Je voelt ze het best,  als je op een harde stoel zit. Voel je ze dan nog niet,  doe dan je handen onder je billen en voel naar het stuk bot in je billen.

Begin dan met rustig je bekken te kantelen = van voor naar achteren rollen over de zitbeenknobbels.

Ongeveer 5 keer.

Bij deze stap: goed voelen van je zitbeenknobbels, waar zitten die precies?

Je rug beweegt hierbij mee, deze wordt hol en bol.

 

Dan doe je dezelfde beweging, dus rustig bekkenkantelen /rollen over je zitbeenknobbels, maar nu ga je voelen naar het gebied tussen de zitbeenknobbels.

Ook ongeveer 5 keer.

 

Dit is je bekkenbodem.

In moderne taal: je gaat je bekkenbodem scannen.

Je probeert te voelen naar de voorste en de achterste driehoek (zie vorige blog). Dus voel je bij de achterste driehoek je anus en ‘binnenbillen’ en bij je voorste driehoek:

het begin van je scrotum en de wortel van je penis.

Bij de volgende delen van deze oefening ga  je proberen delen van je bekkenbodem zacht en precies aan te spannen en weer los te laten:

In het begin is het precies werken veel belangrijker dan krachtig aanspannen.

Alleen de bekkenbodem aanspannen en loslaten. Dus NIET de grote bilspier, buik of benen.

De meeste mensen voelen het gedeelte van de bekkenbodem waar ze op zitten het beste. Daarom beschrijf ik twee verschillende zitposities.

Mocht jij bij de mensen horen, die het aanspannen van de bekkenbodem beter voelen in een andere houding: voel je vrij om dat aan te passen.

Je gaat eerst iets achter je zitbeenknobbels zitten (een beetje met een ronde onderrug), zodanig dat je op de anus en binnenbillen zit.

Dan ga je het achterste gedeelte van de bekkenbodem zacht aanspannen = je anus dicht doen en naar binnen trekken. En ook weer bewust loslaten.

3 keer herhalen, minimaal 5 tellen tussendoor loslaten.

 

Bij deze stap kan het zijn, dat je de grote bilspieren aanspant in plaats van of samen met de anus en binnenbillen. Dit is NIET de bedoeling. Je merkt dit doordat je een beetje ‘omhoog gaat’ als je je grote bilspier aanspant terwijl je zit. Probeert maar eens uit. Maar nogmaals: dat is NIET de bekkenbodem.

Als je nog nooit bewust je bekkenbodem hebt aangespannen en je hebt geen idee waar je zoeken moet, dan kan je het volgende proberen: Stel je voor je bent in net gezelschap en je moet een wind laten. Wat doe je om de lucht niet te laten ontsnappen? Als je je je dat kunt voorstellen: kan je een beetje je anus aanspannen, zonder de grote bilspieren? Als dat lukt: kan je de beweging van de anus ‘dicht en naar binnen‘ voelen?)

Je gaat voor de zitbeenknobbels zitten op het voorste gedeelte van je bekkenbodem, iets holle rug, wel ontspannen. Of zelfs ver naar voren in de zogenaamde ‘koetsiershouding ‘ (zie foto onder)

Dan het voorste gedeelte van de bekkenbodem zacht aanspannen = plasbuis dicht en naar binnen trekken en ook weer bewust loslaten.

3 keer herhalen, minimaal 5 tellen tussendoor loslaten

Dit is voor de meesten het lastigste gedeelte om te vinden en aan te spannen. Voor veel mensen is dit juist ook het belangrijkste gedeelte. ;-)

Het spiertje dat je aanspant is erg klein en zit achter de onderkant van het schaambot.

 

Het aanspannen van dit kleine spiertje zorgt ervoor dat de penis iets naar binnen gaat.

Foto 2