Voor wie

Heb je rugklachten?

Onderzoek.
Als je met rugklachten voor het eerst bij ons komt, dan willen wij het liefst dat je eerst naar Berry gaat. Hij kan als master manueel therapeut goed onderzoeken waar de klachten mogelijk vandaan komen. Verder heeft hij een aantal jaren bij een diagnostisch centrum gewerkt, waar hij alleen maar mensen met klachten aan het bewegingsapparaat onderzocht, dus hij heeft veel ervaring hiermee. Eventueel doen we (een deel van) het onderzoek met zijn tweeën.

Na de anamnese (vraaggesprek) en het onderzoek zal Berry met je overleggen, wat de behandelmogelijkheden zijn. Vaak zal hij eerst de dingen behandelen, die met manuele therapie op te lossen zijn. Verder zal hij adviezen en oefeningen geven.

Dan is er ook de mogelijkheid, dat Berry je adviseert bij Karin verder te gaan voor een vervolgbehandeling. Bijvoorbeeld omdat ook het bekken of de bekkenbodem een rol kunnen spelen bij de klachten of omdat hij van mening is, dat op ‘de Feldenkrais manier’ gekeken of geoefend zou moeten worden.

Wat is dan het verschil tussen de aanpak van Berry en Karin?
Berry kijkt, zoals de meeste manueel- en fysiotherapeuten, wat er kàn met het bewegen. Hij beoordeelt meer de kwantiteit van de beweging, dus hoeveel je in bepaalde gewrichten beweegt. Vervolgens behandelt hij dat wat niet voldoende beweegt, bijvoorbeeld de beweging van een rugwervel.
Karin kijkt meer naar de kwaliteit van de bewegingen, bijvoorbeeld: wat gebeurt er met de rug, welke rugwervels beweeg je en welke niet (hoewel het wel kan). In welke richting beweeg je makkelijk en waar gaat het lastiger. Kortom: wat is het gewoonte bewegen in jouw rug? Verder zal Karin ook altijd naar het bewegen van het hele lichaam kijken, want dat kan allemaal van invloed zijn op jouw rugklachten.