Voor wie

Blog 6, Wat is eigenlijk de beste plashouding?

28-08-2017 - Karin van Teeffelen

Wat is eigenlijk de beste plashouding?

 

Tja, daar zijn de meningen over verdeeld.

 

Waar bijna alle bekkenbodem-professionals het wel over eens zijn: Geen verhoogd toilet, als dit niet absoluut noodzakelijk is. Na een heupoperatie bijvoorbeeld moet je vaak een periode op een verhoogd toilet zitten.  Maar op een verhoogd toilet kunnen de meeste mensen niet goed leegplassen.

Ons lichaam is er nog voor gemaakt om hurkend onze behoeftes te doen.  Als je ooit in Frankrijk op vakantie bent geweest, dan ken je hun hurk -wc’s? Helaas kunnen de meeste mensen niet meer ontspannen op de hurken zitten, daarom is zo’n hurk-wc ook niet ideaal.

 

Hoe dan wel?

De bekkenbodem moet tijdens het plassen goed kunnen ontspannen.  (zie ook de blog ‘Goed plassen is ontspannen en je blaas zijn werk laten doen!’)

Dus zittend, daar zijn ook weer de meeste van mijn collega’s het over eens. Niet alleen de vrouwen, maar ook de mannen zouden zittend moeten plassen, maar daarover later meer.

Het betekent ook: niet hangen boven de wc. (Behalve als het een héél smerig toilet is).

 

Zit dus goed op de wc bril, niet alleen op het voorste puntje. Voeten plat op de grond, eventueel op een kleine verhoging. Ontspan zoveel mogelijk. Rug-, schouder-, buik- en beenspieren los.  Let verder op ontspannen handen en kaken.  Dit kan allemaal invloed hebben op de bekkenbodem, die goed moet kunnen ontspannen tijdens het plassen.

Dan twee mogelijke houdingen: 

1 Zit ontspannen rechtop (foto 1)

2 Zit in de koetsiers-houding (foto 2)

Welke houding is nu voor jou het beste? Dat kan je horen. Als je NIET perst en je heb een plasstraal die klettert en klatert, dan is je bekkenbodem waarschijnlijk in die houding  goed ontspannen. 

Bij allebei de houdingen kan je door het bekken een beetje voor- of achterover te kantelen proberen of de plasstraal bij jou nog beter wordt.

Dus probeer uit wat voor jou de beste houding is!