Voor wie

Blog 11, Moet je je nu wel of niet naar de wc haasten

03-04-2018 - Karin van Teeffelen

Moet je je nu wel of niet naar de wc haasten als je aandrang hebt om te plassen?

Haasten is geen goed idee.

Als je nodig moet plassen maakt haasten de boel waarschijnlijk alleen maar erger. Dus ga rustig naar de wc.

Als je ineens héél nodig moet als je thuis komt, dan is het ook geen goed idee om gelijk naar de wc te vliegen. Erge aandrang die dan ineens komt, wordt waarschijnlijk veroorzaakt door je blaas die ‘weet dat je thuis bent’. Dit is een geconditioneerde reflex die optreedt, of te wel een aangeleerde reactie van je blaas. Dat kan je ook weer afleren, maar dat is vaak niet makkelijk.

Waarom zou je moeite doen om dat af te leren?

Deze reactie van je blaas heeft de neiging om erger te worden. Dus als je je eerst moest haasten om op de wc te komen, dan zou het na een tijdje kunnen zijn dat je urine verliest als je je broek los maakt. De volgende fase zou dan kunnen zijn dat je in je broek plast als je de deur van de wc open doet. De volgende als je de huisdeur sleutel omdraait. Enzovoort.

En nogmaals: je kunt het je blaas weer afleren. Dus rustig naar de wc gaan en de oefening van de vorige keer proberen. (10 tellen niet plassen al je al op de wc zit).

Verdere tips om met heftige aandrang om te gaan komen de volgende keer.

En als je ‘gewoon’ nodig moet plassen?

In ieder geval dus rustig naar de wc gaan.

En of je moet gaan of niet, is afhankelijk van je blaasinhoud. Natuurlijk hoef je die niet iedere keer op te meten, maar als je vaak last van aandrang hebt, kan dat 24 uur lang wel heel informatief zijn. Ga dan naar een bekkenfysiotherapeut om een plas(mictie)-dagboek te maken.

Als je te vaak (met een relatief kleine blaasinhoud) gaat plassen, dan went je blaas daaraan en kan ook steeds minder hebben.

Als je te zelden gaat plassen of te veel drinkt (en heel vaak een te grote blaasinhoud hebt als je gaat plassen) dan rek je je blaas op. Ook dat kan op de duur problemen geven. Ik noem het dan ook wel een ‘flubberblaas’. Er kan veel in, maar hij kan niet meer goed samentrekken en dus kan je niet meer goed plassen.